Zašto ovaj projekat?

Ovi vodiči proizašli su iz serije razgovora vođenih među iskusnim novinarima i snimateljima koji su redovno izveštavali o pričama koje se bave seksualnim nasiljem i torturom u zemljama pogođenim sukobima.

Svako ko izveštava o ovim temama ima najbolje namere. Ali u nekoj fazi svog rada, svi smo se zapitamo da li našim izveštavanjem rizikujemo da dodatno naškodimo ljudima čije priče pokušavamo da ispričamo.

Novinari su često prvi koji razgovaraju sa žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba, ali retko dobijaju bilo kakvu obuku ili podršku kako bi to trebalo da rade.

Zbog toga je postojala potreba za jednim ovakvim vodičem. On odgovara na osam ključnih pitanja za koja verujemo da bi svaki novinar ili snimatelj koji izveštavaju o seksualnom nasilju tokom sukoba trebalo da razumeju. Ovih osam vodiča su dizajnirani tako da mogu lako da se razumeju i podele sa kolegama. Osmišljeni su tako da budu praktični i da odgovaraju na pitanja sa kojima će se novinari suočiti na terenu.

Iako su ove vodiče pisali medijski radnici za medijske radnike, oni su nastali nakon razgovora sa većim brojem stručnjaka. U kreiranju ovih materijala konsultovali smo žrtve seksualnog nasilja, stručnjake za pitanja trauma, socijalne radnike i advokate, kao i fotografe, snimatelje, novinare i montažere.

Ovo je kompleksna oblast. Naši vodiči ne pokrivaju svaku situaciju sa kojom će se medijski radnik suočiti – i neizbežno se neće svi složiti sa svim našim preporukama.

Međutim, trudili smo se da uskladimo dve istine. Prva glasi da ako ne dokumentujemo akte nasilja, ono neće ni prestati. Druga istina glasi da kada je u pitanju seksualno nasilje, svaka osoba koja je preživela seksualno zlostavljanje “vlasnik” je svoje priče – ona ne pripada nama.

Šta dalje?

Napravili smo ove vodiče kako bismo podstakli diskusiju i dali značaj ovoj temi: vodiči su napravljeni tako da se mogu deliti. Molimo vas da ih podelite sa svima koji bi mogli da imaju koristi od njih.

Pozivamo vas da nam se javite sa vašim idejama i sugestijama i radujemo se budućem dijalogu.

Ako ste zainteresovani da saznate više o radu Dart centra, prijavite se na našu mejling listu ovde.

Autori projekta i reči zahvalnosti

Pročitajte kako je nastao ovaj materijal.

Vidi više Vidi manje

Ove vodiče proizveo je Dart Center Europe, mreža novinara i snimatelja koji pokrivaju traume i nasilje, tako da prvu zahvalnost dugujemo svima koji su godinama doprinosili radu centra. Glavni članovi tima koji su napravili ove vodiče su Gavin Rees, Samira Shackle, Stephen Jukes, Juliana Ruhfus, Leslie Thomas i Christina Lamb. Hvala i svima koji su razgovarali sa nama tokom priprema ovih vodiča.

Ovaj projekat je nastao zahvaljujući finansijskoj pomoći inicijative Kancelarije za sprečavanje seksualnog nasilja povezanog sa sukobima pri britanskom Ministarstvu za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj.

WHAT OTHERS HAVE SAID

Read what others have said about these guidelines.

See more See less

“Quis vel eros donec ac odio. Quis enim lobortis scelerisque fermentum dui. Tellus orci ac auctor augue mauris augue. Lacus luctus accumsan tortor posuere ac ut. Curabitur vitae nunc sed velit. Fringilla ut morbi tincidunt augue interdum. Nibh cras pulvinar mattis nunc sed. Vulputate odio ut enim blandit volutpat. Sed augue lacus viverra vitae congue eu. Scelerisque eleifend donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam. Quam quisque id diam vel.”

Dart centar Evropa
Registracioni broj dobrotvorne organizacije u Engleskoj i Velsu: 1172731
Možete nas kontaktirati. Radujemo se vašim komentarima.