IZVEŠTAVANJE O SEKSUALNOM NASILJU U SUKOBIMA

Malo je novinarskih izazova koji nose veću odgovornost od intervjuisanja preživelih u seksualnom nasilju koje se dešava u sukobima. Kada se u ratu koristi silovanje, ono ima razoran uticaj na pojedince i njihove zajednice.

Odgovorno novinarstvo može da skrene pažnju i pruži uvid u zločine za koje ljudi teško pronalaze adekvatne reči da bi ih opisali. Neobazrivo izveštavanje, međutim, može pogoršati stvari tako što dodatno uznemirava i izlaže preživele daljoj opasnosti. Ove vodiče napisali su novinari i snimatelji koji redovno rade na problemima seksualnog nasilja povezanog sa sukobima (CRSV, Conflict-related Sexual Violence). Nastali su kao proizvod razumevanja da novinarstvo kao zajednički poduhvat treba da učini više kako bi definisalo i širilo najbolju praksu. Cilj je da se postigne tačnije i izveštavanje sa dubljim razumevanjem problema, a da se istovremeno smanji rizik od nanošenja štete onima koji su dovoljno hrabri da ispričaju svoje priče.

TRI KLJUČNA PITANJA KOJA TREBA DA POSTAVITE SEBI PRE NEGO ŠTO POČNETE SA RADOM:
#1.
Tri ključna pitanja

DA LI SAM DOVOLJNO PRIPREMLJEN ZA OVO?

Razgovor sa medijima o seksualnom nasilju u zonama sukoba predstavlja visok rizik za preživelog. Ove smernice daće vam bolji uvid u to šta su mogući problem i posledice.
#2.
Tri ključna pitanja

TREBA LI INTERVJUISATI OVU OSOBU U OVO VREME I NA OVOM MESTU?

Procenjivanje bezbednosti izvora je odgovornost novinara na svim nivoima – reportera na licu mesta, urednika u redakciji i kolega koji jure istu priču.
#3.
Tri ključna pitanja

DA LI OSOBA KOJU INTERVJUIŠEM U POTPUNOSTI RAZUME NA ŠTA PRISTAJE?

Nije dovoljno da osoba kaže "da" pa da se njene reči koriste ili da bude fotografisana. Pristanak nije nedvosmislen ako osoba nije potpuno informisana šta se od nje traži.
Tri osnovna principa za bezbednije intervjuisanje:
#4.
Tri osnovna principa za bezbednije intervjuisanje

DOZVOLITE PREŽIVELIMA DA GOVORE NA SVOJ NAČIN I U SVOJE VREME

Tokom seksualnog nasilja, počinioci tretiraju žrtve kao objekte – ne kao ličnosti koje imaju ikakvu kontrolu nad onim što im se dešava. Možete li da preokrenete tu dinamiku i date sagovorniku da sam odluči kako će reći svoju priču?
#5.
Tri osnovna principa za bezbednije intervjuisanje

RAZUMITE DA TRAUMA IMA DUGOROČNI UTICAJ NA PAMĆENJE I OSEĆANJA BEZBEDNOSTI

Neka osnovna znanja o reagovanju na traumu mogu vam pomoći da bolje vodite zahtevne intervjue i izbegnete greške u izveštavanju.
Tri osnovna principa za bezbednije intervjuisanje

RAZUMITE DA JE I VAŠE EMOCIONALNO ZDRAVLJE TAKOĐE VAŽNO

#6.
Izloženost brutalnosti može uzeti emocionalni danak i medijskim profesionalcima. Briga o sebi je nešto što dugujete sebi – i svojim izvorima.
Ispričajte priču:
#7.
Ispričajte priču

ZAPAMTITE: SEKSUALNO NASILJE NIKAD NIJE JEDINA DIMENZIJA PRIČE

Preusko usresređivanje samo na brutalnost događaja može da povredi vaše sagovornike i samo novinarstvo. Usresredite se na širi kontekst.
#8.
Ispričajte priču

SLIKE NE BLEDE: BUDITE PAŽLJIVI SA IZBOROM VIZUELNIH ELEMENATA

Jednom kada slike odu u javnost, ne mogu da se povuku. Opšti pristup internetu može dovesti ljude u mnogo vrsta opasnosti.